BSAE Academy

De BSAE Academy biedt unieke opleidingen en ontwikkelingstrajecten voor alle verenigingsprofessionals, verenigingsmanagers, directeurs en hun medewerkers en iedereen actief als 'verbindingsprofessional'. De Academy heeft een gerichte en concrete focus op verenigingsmanagement en werken in een context met leden. En is opgebouwd op basis van een uniek Body of Knowledge met volgende thema's: governance, strategie, ledenbinding, HR-beleid, communicatie en marketing, organisatiebeheer, lobby, kennismanagement en events/aanbod/diensten.

De BSAE Academy bestaat uit Masterclasses met experten, hands-on workshops, terugkommomenten om extra te sparren met andere professionals, infosessies over actuele issues én BSAE Expedities waar je samen met andere leden, experten en BSAE 'werkt aan je eigen werk', je organisatie versterkt én bijdraagt aan de ontwikkeling van verenigingsmanagent. De Proud to be Pro - basisopleidingen reiken je de essentials van verenigingsmanagement en als -professional aan (ook in-house). Meer dan 12 opleidingspunten verzameld? Dan mag je je Certified Association Professional (CAP) noemen!

Hieronder kan je je inschrijven voor het geplande aanbod. Vragen over je inschrijving? Contacteer josefien@bsae.be.

Heb je vragen over de inhoud van het aanbod? Als deelnemer of als vormings/opleidingsverantwoordelijke voor je team.
Heb je suggesties of worstel je met vragen over een van de thema's?
Neem dan zeker contact met David, Community Facilitator BSAE via david@bsae.be.

 

Opleidingen voor alle verenigingsprofessionals

 • Workshop 'Een beleidsplan of strategie met draagvlak' (Antwerpen)

  Ga je binnenkort in je vereniging een nieuw strategisch plan maken, ben je er mee gestart of bezig of heb je er een maar leeft het niet? De verschillende bouwstenen zoals missie, visie, doelstellingen, … die zijn je wel bekend. Maar … hoe laat je zo’n planningsproces in de praktijk vlot verlopen? Hoe kan je hiermee echt samen met leden, bestuurders en team aan de slag gaan? Hoe kan het anders dan ontwerpteksten of ‘afschietteksten’ door jou geschreven, die dan becommentarieerd worden? En hoe kan je verder kijken dan het aanpakken van de problemen van gisteren?

 • Expeditie Slimme kennisnetwerken (11 februari 2020, Gentbrugge)

  Hoe slimmer kennis van en met leden delen en ontwikkelen. Intern, in netwerken en hoe dit faciliteren? Op expeditie bij BSAE met andere verenigingsprofessionals en experten.

 • Workshop straffe opleidingen én de troeven van webinars of video (Mechelen)

  Het aanbieden van vormingen, workshops ... behoort tot de kernwerking van veel verenigingen. Leden informeren, leden samenbrengen en opleidingen aanbieden is de opdracht. Maar waarom slaan bepaalde opleidingen wel aan en andere niet? En wat zouden de troeven zijn van webinars of video?

 • Workshop LinkedIn voor verenigingsprofessionals (Gentbrugge)

  LinkedIn is véél meer dan een netwerkkanaal. Het is hét online medium bij uitstek om als verenigingsprofessional en ledenorganisatie expertise te delen, relaties met leden/stakeholders op te bouwen en onderhouden en je community te versterken.

 • Masterclass 'Communitybuilding' (Leuven - 23 april 2020)

  Hoe verzoenen we de ‘What’s in it for me?’-vraag van het lid met het collectieve belang dat de organisatie nastreeft? Het antwoord zit hem in de manier waarop we de leden binden en verbinden, niet enkel aan de organisatie, maar ook aan mekaar en aan de buitenwereld. Hoe we dat doen is de kern van deze inspiratiesessie!

 • Workshop Expedities - Zuurstof voor je ledenbijeenkomsten (Laat je interesse weten - we plannen samen met jullie een moment)

  Wil je zuurstof geven aan een bestaande groep binnen jouw vereniging (bv. Bestuur, adviesraad, Werkgroep, Commissie, Taskforce, lokale kring …) of denk je eraan om een nieuwe groep op te starten, dan is het zeker zinvol om hiervoor de methodiek van ‘Expeditie’ aan te wenden. Je zet ten volle in op de kennis en kracht van de leden, met als doel de persoonlijke ambities te verbinden aan de wil om samen met anderen een wezenlijk verschil te maken. De leden worden er beter van, maar ook de vereniging. Het voordeel van de methodiek is dat heel wat onderdelen makkelijk toepasbaar zijn op elke vergadering of bijeenkomst.

  Interesse? Laat het ons weten. We leggen een datum voor deze workshop vast samen met de geïnteresseerden.

 • Workshop Interne Communicatie (Antwerpen)

  Interne communicatie is een belangrijk onderdeel van een organisatie die goed draait. En dat geldt ook voor een ledenvereniging. Toch wordt een goede interne communicatie nog te vaak onderschat en krijgt het te weinig aandacht. Daardoor kunnen kleine frustraties uitgroeien tot grote frustraties en kunnen er moeilijkheden ontstaan in de organisatie. De focus van deze opleiding ligt op interne communicatie in een team van professionals (eventueel uitgebreid naar de groep van actieve bestuurders).

 • Masterclass Vereniging 3.0 met Ivan Pouwels

  Het model vereniging 3.0 bestaat nu enkele jaren. Het is een inzichtelijk en handig denkkader om als ledenvereniging te gebruiken om een route naar de toekomst te ontwikkelen en een antwoord te bieden op trends waar een antwoord op moet gevonden worden in de werking.

 • Masterclass 'Governance' (Gentbrugge)

  Het bestuur en het bureau of secretariaat als tandem … Over de relatie en samenwerking professionals en bestuur.
  We brengen de uitdagingen in kaart en verkennen opportuniteiten die zowel de professionals in de vereniging als de bestuurders én de volledige organisatie ten goede komen.

 • Workshop Contentstrategie voor social media (Brussel)

  Communicatie vergt planning. Hoe kom je tot een contentkalender voor je digitale media die haalbaar, efficiënt en doeltreffend is? Tijdens deze workshop leer je voor je organisatie je doelstellingen om te zetten naar een contentstrategie.

 • Workshop lobby en belangenbehartiging. De troeven van internetactivisme en iedereen digitaal! (Brussel)

  Een nieuwe organisatietype krijgt vorm via internetactivisme, zoals MoveOn in de Verenigde Staten, GetUp! in Australië en de Goede Zaak in Nederland. Via crowdsourcing en crowdfunding kunnen dit soort groepen rekenen op input voor hun politieke agenda’s en geld voor het financieren van hun campagnes.

 • Workshop Visueel communiceren voor verenigingsprofessionals (Leuven)

  Tijdens deze workshop leer je communiceren en werken met meer impact dankzij visualisatie. Je leert in de praktijk hoe je inleidingen of verslagen van vergaderingen, teamoverleggen, opleidingen ... visueel communiceert. Karl Mortier wijdt je als Visual Problemsolver in in de wereld van visualisatie, of hoe inhoud uit te beelden.