Communitybuilding - Ledenbinding (E-Workshop)

Hoe verzoenen we de ‘What’s in it for me?’-vraag van het lid met het collectieve belang dat de organisatie nastreeft?

Het antwoord zit hem in de manier waarop we de leden binden en verbinden, niet enkel aan de organisatie, maar ook aan mekaar en aan de buitenwereld. Hoe je dat doet is de kern van deze interactieve online inspiratiesessie!

De uitdagingen van het lidmaatschap en de relatie met leden

In sterk veranderende tijden is het niet makkelijk om relevant te blijven voor de leden en achterban. We moeten de aanpak van het lidmaatschap dus herdenken en openstaan voor andere vormen van binding of relaties met leden.  Niet enkel de organisatie speelt hierin een rol, ook het bestuur en de actieve leden – zij moeten zich als ambassadeurs profileren. En nog belangrijker: we moeten de leden niet enkel centraal zetten in onze aanpak, maar we moeten hen actief meenemen in de uitvoering van de ambities van de organisatie.

Concrete en inspirerende inzichten van Marc Mestdagh

Deze sessie biedt aan de hand van inzichtelijke modellen en concrete tips handvaten om de ledenbinding binnen je organisatie sterker en duurzamer te maken. 

Marc Mestdagh is verenigings- en communityexpert bij 2Mpact en actief en bezielend bestuurder van BSAE. De inzichten en modellen van Marc zijn reeds jarenlang een unieke en steeds vernieuwende bron van inspiratie voor ledenorganisaties en communities in België. 

Welke inzichten neem je na deze sessie mee naar huis ?

 • Lid worden is geen gebeurtenis maar een proces: hoe omgaan met de complexe ‘levenscyclus’ van een lid? Hoe hard moeten we ons inzetten om van alle leden actieve leden te maken? Wat is de rol van het bestuur daarbij?
 • Hoe pakken we ledenvoordelen en gepersonaliseerde ‘diensten’ aan: wat moet een organisatie wel en niet doen voor haar leden? Welke nieuwe ‘formats’ kunnen we ontwikkelen? Hoe kijken we daarbij naar externe samenwerking?
 • Tips & tricks om leden beter te bedienen en te binden: tools zoals CRM, enquêtering, het gebruik van onze website, newsletters, social media, ...
 • Hoe kunnen we de inzet en de collectieve intelligentie en kennis van leden op een efficiënte manier aanwenden zodat zowel de organisatie als de leden er beter van worden (bv. op het vlak van kennisopbouw, lobby, stakeholdersmanagement,…).
 • ...

De sessie vertrekt vanuit de 'waarom-vraag' en de strategie van je ledenorganisatie, maar door interactie met de deelnemers en vanuit hun specifieke context maken we de 'hoe en wat' heel concreet. De sessie is dus geen vrijblijvende inspiratiesessie, maar ook geen concrete training van vaardigheden. Je leert in deze sessie dus niet hoe je social media te beheren, maar wel hoe je social media kan inzetten in een ledencontext of community.

Laat je alvast inspirerende door deze blogberichten

Op www.marcmestdagh.be vind je uitgebreid overzicht van blogberichten op ledenbinding, communitybuilding en verenigingsmanagement. Alvast enkele insteken die aan bod komen. In deze sessie krijg je actuele duiding, een helder beeld van de essentiële inzichten en maakt je de concrete toepassing naar je werking.

Dit zeiden deelnemers aan vorige sessies

Reeds meer dan 180 professionals uit ledenorganisaties, platformen of communities volgden reeds eerder deze opleiding van met BSAE met Marc Mestdagh. Deze sessie mag dan ook gezien worden als dé must-have bij BSAE voor elke verenigingsprofessional en -manager die trots is en steeds wil ontwikkelen met zijn of haar ledenorganisatie of community.

"Ik kreeg nieuwe elementen aangereikt om mijn vereniging naar een hoger niveau te brengen, zowel door de opleiding zelf als door de interactie met de andere aanwezigen."

"Ik kreeg een aantal grote inzichten mee. De spreekwoordelijke frank viel."

"Door zaken schematisch in kaart te brengen en te benoemen, kan ik nu beter de processen die binnen onze organisatie lopen in hun context plaatsen. Ik besef nu ook dat we eens meer onze dagelijkse werking in vraag moeten durven stellen."

Praktisch info

Wanneer?  Woensdag 28 oktober 2020, van 09u30 tot 12u30

Waar? Online via ZOOM. BSAE voorziet een interactieve e-workshop met alle inzichten en modellen van Marc Mestdagh als expert, gerichte interactie tussen de deelnemers via online break-outrooms en ruimte voor vraagstelling en kleine opdrachten. Gefaciliteerd door BSAE Coördinator David Nassen. De aanpak is gebaseerd op de positieve ervaringen met sessies in het voorjaar.

Prijzen?

Dit is iets voor mij! Ik doe mee en schrijf me nu in:

 • 200 euro
 • 170 euro voor leden BSAE en collega's

Voor inschrijvingen na 4 oktober:

 • 250 euro
 • 200 euro voor leden BSAE en collega's:

Prijzen excl. BTW

Terugkommomenten Communitybuilding

'Terugkommoment' Communitybuilding om 13u00-14u15 in Leuven (of Online via ZOOM)

Eerder of deze voormiddag deze sessie gevolgd en heb je extra vragen of wil je regelmatig uitwisselen? In de namiddag kan dat met David Nassen, Community Facilitator BSAE samen met een kleine groep andere professionals. Je kan het komende jaar aan 4 uitwisselingen deelnemen. Eerder sessies waren gepland op 16 januari, 23 april en 9 juni. De andere communiceren we tijdig. We staan ook open voor specifieke vragen, zowel naar inhoud als naar moment/lokatie. 

Voor 145€ extra kan je gedurende een jaar deelnemen aan één of enkele terugkommomenten of aan allemaal! 

Wens je ook voor de Masterclass+ sessie in de namiddag in te schrijven (145€ voor 4 sessies)? Voeg dit dan toe in opmerkingen bij inschrijving.

Schrijf nu in voor 28 oktober. Dit krijg je:

 • Unieke inzichten concreet toepasbaar in je ledenorganisatie, platform of community
 • Achteraf de volledige presentatie van Marc Mestdagh (incl. modellen en schema's die je kan gebruiken samen met je team, bestuur of werkgroepen)
 • Unieke uitwisseling in vertrouwelijke setting met professionals uit andere ledenorganisaties (over brede sectorgrenzen heen)
 • Ruimte voor vraagstelling door de kleine groep