BSAE Congres 2018 - De toekomst van ledenorganisaties is: werken aan de toekomst van de leden!

Op 21 november 2018 viert BSAE haar 5-jarig bestaan met een congres in De Punt, Gentbrugge. We denken samen na over de toekomst van ledenorganisaties. En de eerste BSAE-award voor ledenorganisaties die het verschil maken wordt er uitgereikt.

De toekomst van ledenorganisaties is: werken aan de toekomst van de leden!

Ledenorganisaties staan voor heel wat uitdagingen. Ledenbehoeften veranderen, de organisatie wordt verwacht flexibeler en wendbaarder te zijn en vooral vraaggestuurd. Daarbij komt nog dat het voor de organisatie moeilijk is om het ‘collectief belang’ voorop te blijven stellen. Er is nu eenmaal de dwingende vraag van leden om vooral de ‘What’s in it for me?’ te voeden.  Als antwoord hierop zetten organisaties in op het ontwikkelen van op maat diensten die vooral helpen te bestendigen wat al bestaat. Dit geeft misschien wel individuele ademruimte, maar zeker geen collectieve zuurstof.

Verenigen omwille van wat nog moet komen, eerder dan van wat al is.

Moeten we niet radicaal ‘omdenken’ en de ledenorganisatie als facilitator van vernieuwing en samenwerking positioneren? Leden samenbrengen om samen toekomst te maken? Dit vertaalt zich in meer aandacht besteden aan reflectie, visievorming, delen van kennis en expertise. Dit dwingt ook tot het herdenken van het financiële model van de organisatie. Lidgeld wordt aangevuld met projectfinanciering, subsidies, sponsoring en middelen uit partnerships. Om te zorgen dat de investering duurzaam is, komen nieuwe vormen zoals de coöperatieve vennootschap in de kijker. De organisatie wordt zo de spil in een dynamische community van bedrijven en professionals, waarbij vanuit de collectiviteit elk lid sterker wordt.

Zijn ledenorganisaties, maar ook de leden hier klaar voor?

Tijdens het congres willen we hier samen over reflecteren. We bieden een breder kader vanuit de ledenorganisatie maar bekijken dit ook ook vanuit de kant van de leden: hoe kijken bedrijven en organisaties naar de uitdagingen van ledenorganisaties? We stellen immers vast dat zij zelf ook meer en meer community’s worden en verbinding zoeken met hun klanten, leveranciers en stakeholders. Dat zorgt er ook voor dat er nieuwe organisatievormen ontstaan. Vormt dit ongewenste concurrentie of kunnen we hier als verenigingsprofessionals net zinvolle zaken uit leren? En vooral: wat nemen we als verenigingsprofessional mee om morgen concreet te doen binnen onze organisatie?

PROGRAMMA

14u00 – Onthaal

14u30 – Verwelkoming door Josefien D’Haene (Coördinator BSAE)

14u40 – Inleiding: De toekomst is de toekomst voor ledenorganisaties door Marc Mestdagh (Gedelegeerd bestuurder BSAE)

15u00 – Case Flux50 – een brede ledenorganisatie die deel uitmaakt van de clusterwerking van VLAIO, en zet ook in op quadruple helix (Heidi Lenaerts, Accountmanager Flux50)

15u20 – Case Xenia – een all-in serviceprovider onder de vorm van een coöperatieve voor de horeca-ondernemer, en houdt zich niet bezig met de lobby (Dirk Ketele, Gedelegeerd Bestuurder Xenia Horeca Services)

15u40 – Case Buurtsuper/PMO – een sectororganisatie ‘collectiveert’ samen met andere organisaties en trainers inspanningen vanuit een cvba rond opleidingen voor de leden (Luc Ardies, Directeur Buurtsuper, voorzitter PMO cvba).

16u00 – pauze

16u20 – Expertview: reflectie op de cases door Ivan Pouwels, dé grondlegger van Vereniging 3.0 in Nederland en directeur van Van Spaendonck Brancheadvies

16u40 – De vereniging van de toekomst door de ogen van het bedrijf bekeken door Werner Annaert (voormalig directeur van Go4Circle, Bedrijfsfederatie van de circulaire economie)

17u00 – 5 jaar BSAE! – 5 mijlpalen en 5 wensen voor de toekomst door David Nassen (Directeur ISB vzw en Bestuurder BSAE)

17u30 – Uitreiking van de BSAE Awards

18u00 – Drink en netwerkmoment

Meer info over de BSAE Awards, waag je kans en zend een case in.

 

Praktisch

Woensdag 21 november 2018, 14u - 20u.

Waar? Bedrijvencentrum De Punt, Kerkstraat 108 9050 Gentbrugge (wegbeschrijving + info over parking)

BSAE-leden en hun medewerkers nemen gratis deel.

Niet-BSAE-leden schrijven in voor 90€ (excl.btw, per persoon). Dankzij onze partners kunnen we 50 gratis tickets weggeven aan niet-leden om zo kennis te maken met BSAE. Claim vandaag nog uw gratis ticket!  (Vul deze code: Promo2018 in bij het veld 'Opmerkingen' bij uw inschrijving)

(Schrijf je graag met meerdere personen tegelijk in, gelieve dan de namen, functies en e-mailadressen in opmerkingen te noteren bij inschrijving).

Opmerking

Voor alle verenigingsprofessionals

Voor verenigingsdirecteurs