Over Workshop Mededingingsrecht en ledenorganisaties: een uitdagende relatie!

Workshop Mededingingsrecht en ledenorganisaties: een uitdagende relatie!

Wie mededinging zegt, denkt meestal aan kartelvormig en prijsafspraken tussen multinationals die her en der in het nieuws komen. Maar het mededingingsrecht heeft een directe impact op elke ontmoeting tussen concurrenten. En laat beroepsverenigingen en sectororganisaties nu bij uitstek zo’n ontmoetingsplaats zijn. Voldoende reden om daar vanuit BSAE dieper op in te gaan met deze praktische workshop met advocaat en expert Pieter Paepe als inleider en facilitator. Uitwisseling en interactie onder de deelnemers staat centraal!

We stellen vast dat ledenorganisaties soms een vals gevoel van veiligheid geven door leden samen te brengen om heel wat ‘gemeenschappelijke’ zaken te bespreken. Vanuit het perspectief van het mededingingsrecht zien we dat het niet altijd duidelijk is wat mag en wat niet mag. Denk bijvoorbeeld aan een benchmark over verkochte producten en diensten, het bespreken van een ‘afwijkende’ aanbesteding, het bespreken en uitwisselen van bepaalde informatie, het vastleggen van strenge voorwaarden binnen een gedragscode, het uitsluiten van deelname van leden aan een specifieke werkgroep…

En soms sijpelt het met de beste bedoelingen binnen: laten we samen afspraken maken om Coronacrisis door te komen, of we zullen onder het motto van sustainability (duurzaamheid) onze aanpak op elkaar afstemmen of ook – en dat is dan ingegeven door nieuwe trends binnen ledenorganisaties (vereniging 3.0) – laten we met de meest actieve leden het verschil maken binnen de sector door nieuwe innovatieve, maar ook exclusieve partnerships aan te gaan. Bij elk van deze onderwerpen speelt het mededingingsrecht een rol.

Voldoende stof om over na te denken, vanuit de juridische omkadering die aan de basis ligt, maar ook vanuit de dagelijkse praktijk van ledenorganisaties. Niet zozeer om verenigingsprofessionals af te schrikken, maar om te sensibiliseren en vooral om samen na te denken over hoe er op een juridisch correcte manier toegevoegde waarde kan gecreëerd worden vanuit de ledenorganisatie naar de leden toe.

De workshop wordt ingeleid met inzichten door een expert ter zake. Daarna is er ruimte om onder de deelnemers uit te wisselen hoe zij het vandaag aanpakken en vragen te stellen. Dankzij de expertise van de begeleider en de uitwisseling met collega’s komen we tot nieuwe inzichten. De workshop is beperkt in aantal deelnemers om de interactie hoog te houden.

Expert

Pieter Paepe is advocaat aan de balie te Brussel, partner bij het advocatenkantoor Astrea en gespecialiseerd in het mededingingsrecht.

Praktische info

Wanneer?  Donderdag 23 juni 2022 – van 09u15 tot 12u15

Waar? Online meeting via ZOOM

Prijzen?

  • 200 euro (excl. btw)
  • 170 euro (excl. btw) voor BSAE-leden

Business vector created by freepik

Aanmelden

Je kan je nog aanmelden. Kom je ook?

Ja, ik wil mezelf aanmelden

Prijzen

Ticket Prijs
BSAE-leden € 170,00
Niet-leden € 200,00

Deel met anderen