Over de muur kijken bij onze Noorderburen

01-10-2019

BSAE-lid An Kint, directeur van het VCK, Vlaams Centrum van Kwaliteit, vertegenwoordigde BSAE op het jaarlijks congres van DNA, De Nederlandse Associatie. Het jaarcongres draaide dit jaar rond ‘Verenigingen, daar zit muziek in’ en vond plaats in de Philharmonie in Haarlem.

Wij vroegen An om 5 korte take-aways van het congres te delen.

  1. De echte asset van een vereniging is haar vermogen om mensen te verbinden.
  2. Denk op een congres niet ‘wat kan deze spreker mij bijbrengen?’ maar ‘wat kan ik zelf uit dit aanbod halen?’ – dagvoorzitters Rob en Emiel
  3. “Denk niet te snel:  “dit is onmogelijk”” zei dagvoorzitter Emiel waarop hij zich door de deelnemers liet testen op zijn kennis van de cijfers na de komma van het getal PI. Tot 7.500 getallen na de komma kan hij citeren, of van elke willekeurige 4 cijfercombinatie verzekeren of die combinatie zich voordoet in de eerste 10,000 cijfers.
  4. Nederlanders hebben gemakkelijk een mening over alles, en gaan daarover gemakkelijk in debat.  Markant, en wellicht niet toevallig heeft de tafel een groot belang in formats van Nederlandse talkshows of zelfs schilderijen.  Herman Pleij, keynote en expert m.b.t. de historische wortels van de Nederlandse cultuur, ziet in de tafel een verbindend element waarmee de scherpe kantjes van de debatten kunnen overbrugd worden. 
  5. We hebben allemaal blinde vlekken in onze organisatie. Durf buiten de lijntjes te kleuren in het zoeken naar oplossingen.