De kracht van een korte beslissingslijn

woensdag 24 november 2021

Jo Kusseneers is directeur marketing en beweging bij Bouwunie, de sectororganisatie voor alle zelfstandigen en KMO-bedrijven in de bouwsector. Jo geeft aan dat de kracht van hun organisatie ligt in het feit dat ze werken als een KMO met een heel platte structuur. “Dit geeft ons de mogelijkheid om snel beslissingen te nemen en daardoor ook snel te schakelen.”

Jo Kusseneers fotoJo Kusseneers is intussen al 16 jaar actief als verenigingsprofessional. Hij startte zijn carrière in 2006 als regionale coördinator voor Bouwunie voor de provincies Antwerpen en Vlaams-Brabant. “Later spitste ik me meer en meer toe op de organisatie van onze events, de communicatie en de ledenwerving. Sinds 2 jaar zit ik dan in de functie van directeur marketing en beweging. Samen met mijn team zorg ik ervoor dat er wat beweegt bij onze leden. Aan de hand van infoavonden, events, opleidingen, projecten, ontwikkeling van publicaties, tools, … Op die manier helpen we onze ruim 8.000 leden om zich verder te professionaliseren en sterker te staan in een evoluerende sector.”

Waarom doe je als verenigingsprofessional wat je doet? “Het klinkt misschien logisch, maar uiteindelijk ga je steeds voor een zo groot mogelijke tevredenheid bij je leden. Hen effectief verder kunnen helpen en antwoorden kunnen bieden op de vraagstukken waarmee ze worstelen. De band die je met hen opbouwt doorheen de jaren, daar doe je het voor. Het zijn je leden die beoordelen of het werk dat je als verenigingsprofessional, of bij uitbreiding de ganse organisatie levert, voldoet aan hun verwachtingen. Je kan dat meten via directe bevragingen. Maar zelf sta ik tijdens een netwerkevent bijvoorbeeld vaak te luisteren naar het geroezemoes. Als je dan hoort dat iedereen ijverig aan het praten is, er gelachen wordt, beursstanden vlot bezocht worden en de uurtjes snel voorbij gaan. Dan ga ik ’s avonds met een tevreden gevoel naar huis”, geeft Jo aan.

"Kunnen luisteren is nog zo’n belangrijke eigenschap, niet enkel naar je leden, maar ook naar je partners en collega’s."

Ken je eigen sterktes en zwaktes binnen een team

Jo: “Vooraleer ik aan de slag ging bij Bouwunie had ik op zich nog niet zo veel werkervaring. Ik kwam zo goed als van de schoolbanken. Ik heb voordien heel wat verkoopervaring opgedaan en ik organiseerde ook al wel events in m’n vrije tijd. Een verleden als animator tijdens jeugdkampen zorgt er volgens mij voor dat je wel verantwoordelijkheid en initiatief durft te nemen. Verder moet je als verenigingsprofessional wel de nodige flexibiliteit hebben om snel te kunnen schakelen. Kunnen luisteren is nog zo’n belangrijke eigenschap, niet enkel naar je leden, maar ook naar je partners en collega’s. Hun feedback is goud waard. Ik vind het belangrijk dat we elk onze eigen sterktes en zwaktes kennen, ook in directiefuncties, en dat we hulp durven inroepen als dat nodig blijkt. Het is fantastisch om terug te kunnen vallen op een team van mensen die de zaken durven vast te pakken, de handen uit de mouwen steken, en initiatief durven te nemen.”

Vrijheid blijheid

Bouwunie kent een cultuur waarbij er enorm veel vrijheid is om projecten te realiseren.Jo: “Zolang de cijfertjes budgettair kloppen, kan er heel veel. Enkel als blijkt dat een project financieel niet haalbaar is, zal het niet uitgevoerd worden. Het leeuwendeel van onze projecten organiseren we met de steun van commerciële partners. De voorbije jaren hebben we met hen zeer duurzame relaties opgebouwd waardoor we zowel op lange als op korte termijn heel veel initiatieven kunnen uitrollen. We willen heel veel organiseren en hebben heel veel ideeën, maar het ontbreekt ons soms aan mankracht om het uit te voeren. Daardoor botsen we af en toe op onze eigen limieten. Maar niet in die mate dat het ons hindert om onze job perfect te doen. Groeien in personeelsaantal de komende jaren is wel een belangrijk doel in onze organisatie. Momenteel werken we er met een twintigtal mensen. De komende jaren hebben we de ambitie om zowel te groeien met bijkomende adviseurs en diensten, als in het bewegingsluik.”

"We werken zelf als een KMO met een heel platte structuur. Dit geeft ons de mogelijkheid om snel beslissingen te nemen en daardoor ook snel te schakelen."

Durf uitbesteden

In veel ledenorganisaties wordt de beslissingsstructuur en -tijd als een nadeel aanzien om vlot te kunnen werken. Bij Bouwunie blijkt dat gelukkig niet het geval. Jo zou dat ook als tip willen meegeven aan andere organisaties. “Zorg voor een korte beslissingslijn in de organisatie. Ik voel dat dit een zeer grote kracht is van Bouwunie. We werken zelf als een KMO met een heel platte structuur. Dit geeft ons de mogelijkheid om snel beslissingen te nemen en daardoor ook snel te schakelen. Denk en werk als een echte professional. Laat daarbij niets aan het toeval over en werk elk project uit tot in de details. Durf uit te besteden. Soms denk je, ik doe het snel zelf wel om bijvoorbeeld geld te besparen. Maar als je beroep doet op de juiste partners en leveranciers zal het niveau en de kwaliteit van je projecten stijgen. En heb je tijd vrij om je op andere zaken te focussen. Kijk ook over de muur naar de privésector. Qua bedrijfsorganisatie, administratieve tools, manier van werken, … is de privésector voor mezelf een inspiratiebron om ook als organisatie te evolueren en te functioneren als een professionele organisatie.”

Bouwunie heeft sinds enkele jaren een teamlidmaatschap bij BSAE. “Via BSAE vind ik een ruim netwerk van gelijkgezinden. Via de workshops en events ontmoette ik zo al heel wat verenigingsprofessionals waar ik enorm veel van opstak. Ook naast de initiatieven die BSAE opzet, geeft me dit de kans om voor onze projecten met collega’s te bespreken hoe zij het aanpakken. En om samenwerkingen op te zetten waarbij soms een onverwachte win-win ontstaat.”

Bouwunie-rgbBouwunie is de sectororganisatie voor alle zelfstandigen en KMO-bedrijven in de bouwsector. Hierbij werken ze nauw samen met UNIZO. Momenteel tellen ze zo’n 8000-tal leden in Vlaanderen. Ze zijn dagelijks in de weer om hen op de hoogte te houden van alles wat er reilt en zeilt in de bouwsector, doen aan belangenbehartiging, adviseren en informeren hun leden.

« Terug