BSAE Kick-off 2022 - aan inspiratie geen gebrek

maandag 21 februari 2022

talkshow BSAE 1702_gekniptNaast een toelichting bij het actieplan 2022 ‘De verenigingsprofessional als vliegwiel voor verandering’ (zie www.bsae.be/actieplan) waren er twee inspirerende keynotes. Elk met een eigen verhaal, maar voor elke deelnemer in elk geval herkenbaar wat de uitdagingen betreft.

Eva Verraes, directeur van Herwin (www.herwin.be) had het uitgebreid over hun traject waarbij ze hun collectieve ambitie hebben scherp gesteld. Dit was aan de orde, gelet op de fusie tussen twee organisatie, met als doel een nieuwe organisatie te vormen. Hierbij zijn ze niet vanuit de organisatie(s) zelf vertrokken maar vanuit de vraag welke impact ze willen realiseren. Hiervoor deden ze beroep op externe begeleiding, die hen hielp nadenken over de ‘inhoud’ en de veranderde behoeften bij de leden. Maar ook wat dan finaal nodig was als organisatie (team en bestuur) om die nieuwe ambities te realiseren.

Liesbeth Switten, directeur van AIB (www.aib-net.org/) en bestuurder bij ESAE, de Europese zusterorganisatie van BSAE, vertelde over een gelijkaardig proces dat zij doorgingen. Hoewel er eerst ook een externe ‘change consultant’ werd aangetrokken, werd dan toch beslist om heel sterk van binnenuit, bottom-up te gaan werken, zij het met specifieke externe ondersteuning.  Drie doelen stonden daarbij voorop: efficiëntie, transparantie en een gedeelde visie met/door de leden. Ondanks de heel erg technische omgeving en de fysieke afstand tussen de leden verspreid over Europa wordt toch werk gemaakt van een warme aanpak (bv. de Teatime Thursdays).

« Terug