In Nederland kwam het Nationaal Voorzittersonderzoek 2022 uit

maandag 23 januari 2023

De studie zoomt in op de kracht van de voorzitter in turbulente tijden. Dit jaar (2022) staat de voorzitter in tijden van crises centraal.

Enkele highlights:

  • 60% van de bevraagde voorzitters komt van binnen de sector.
  • 79% van de voorzitters is man. En maar liefst 78% van de voorzitters is ouder dan 51 jaar.
  • 70% van de voorzitters gaf aan dat hun taak als voorzitter intensiever geworden is sinds de coronacrisis. 48% geeft ook aan dat het hen meer tijd heeft gekost.
  • De voorzitter ziet als zijn of haar belangrijkste rollen: strateeg (75%), verbinder (70%), boegbeeld (61%).

Nationaal voorzittersonderzoekDe voorzitter schakelt vanuit een uitdagend sectorbelang, is chef belangenbehartiging, heeft een belangrijke verenigingsrol, borgt de governance en heeft een veelheid aan in- en externe samenwerkingsrelaties. De rol van de voorzitter is altijd in ontwikkeling. Dat heeft te maken met de voorzitter zelf (persoonlijke ontwikkeling), met bijvoorbeeld de komst van een nieuw bestuur of een nieuwe directeur (het tandem) of door disruptieve externe omstandigheden.

Terwijl de coronacrisis haar tol eiste van ondernemingen in allerlei sectoren toonde de vereniging haar kracht en haar bestaansrecht. Voor voorzitters een uitdagende en leerzame periode om de vereniging te begeleiden en sturing te geven aan deze ontwikkelingen. Maar hoe kijken zij terug op deze periode en wat is de impact geweest van de coronacrisis op zowel de vereniging als de rol van de voorzitter?

In het onderzoek kom je meer te weten over de demografie van de voorzitters, hoe de coronacrisis invloed gehad heeft op de verenigingen en hoe de voorzitter daarop gereageerd heeft. Er wordt dieper ingezoomd op de verschillende rollen van de voorzitter (strateeg, boegbeeld, verbinder, procesbewaker, meewerkend voorman, econoom, toezichthouder). Ook de tandem met de directeur wordt onder de loep genomen.

Verder worden volgende thema's aangeraakt: 

  • Nieuwe voorzitter - van binnen of van buiten? 
  • Verenigingsthema's van de toekomst
  • En: Hoe nu verder? 

Het Nationaal Voorzittersonderzoek is een samenwerking tussen Gasseling Search, VNO-NCW en MKB-Nederland en wordt eens in de drie jaar uitgezet. Het is een onderzoek onder voorzitters van belangenverenigingen, met in het bijzonder aandacht voor brancheverenigingen.

Het rapport downloaden kan hier (link naar pdf).

« Terug