Vlaams Steunpunt Vrijwilligerswerk publiceert Memorandum

memorandum HRV.pngdonderdag 16 november 2023

Het Vlaams Steunpunt Vrijwilligerswerk werkte samen met de andere leden van de Hoge Raad voor Vrijwilligers aan hun memorandum.

Minstens 8 % van de Belgen engageert zich als vrijwilliger. Al deze mensen willen graag iets doen voor anderen of voor de samenleving, zonder te verwachten dat ze daarvoor betaald krijgen. Ondanks het feit dat vrijwilligerswerk onbetaald is, zijn mensen - jong en oud, met verschillende niveaus van opleiding en kwalificaties - bereid zich in te zetten voor taken waar anderen beter van worden.

Het gaat o.a. over: lessen geven, jeugdkampen organiseren, sportactiviteiten opzetten, een buurtfeest houden, zorgen voor natuurbehoud, erfgoed in ere herstellen, aan het roer zitten van een organisatie als bestuursvrijwilliger, begeleiden van patiënten en ondersteunen van kinderen, jongeren, gebruikers, ouders, ouderen, ongeacht hun herkomst, activiteiten organiseren, ... De diversiteit in het vrijwilligerswerk is immens. Het belang én de soepelheid van die vrijwilligers werd de laatste jaren opnieuw ontdekt door de overheden. Duizenden mensen zetten zich in om Covid-19 te bestrijden, honderden ruimden puin en brachten troost na de overstromingen, ze stonden klaar om vluchtelingen uit Oekraïne en elders op te vangen.

De Hoge Raad voor Vrijwilligers pleit voor: 

  • Behoud van het belangloos karakter van het vrijwilligerswerk
  • Het verlagen van de drempels tot vrijwilligerswerk
  • Het versterken van de toegang tot vrijwilligerswerk
  • Het ophouden met vrijwilligers te reduceren tot een goedkope oplossing
  • Investeringen in systematisch academisch onderzoek
  • Het opstarten van een permanent vrijwilligersfonds
  • ...

Kijk het volledige memorandum hier in.

« Terug