39 verenigingen en organisaties lanceren De Verenigingspil - een nieuw middel tegen eenzaamheid

Verenigingspil.pngvrijdag 08 maart 2024

Op vrijdag 8 maart 2024 lanceren Neos vzw en 38 mede-initiatiefnemers (Liantis, Domus Medica, HABO vzw, Vlaamse Vereniging van Klinisch Psychologen (VVKP), Vlaams Apothekers Netwerk (VAN), UilenSpiegel, Okra, Landelijke Gilden, Ferm, Amnesty International Vlaanderen, UNIZO, Markant/Vrouwennet, S-Plus, Vl@s, Cultuurvuur, ZukZuk.org, ConTempo, Dito, Vlaamse Ouderenraad, Rebelle, Samana, Grootouders voor het Klimaat, Groen Plus, AXXON, Similes, Cavaria, Cultuurlab Vlaanderen, Pasar, Cavaria, Velt, AIF+, FMV, Vvvuur, Bond zonder Naam, Give a Day, BSAE, Adviesbureau Van Eynde en In4Care) De Verenigingspil in het ICC te Gent.

Wat is De Verenigingspil?

• De Verenigingspil is een alternatief medicijn voor mensen die eenzaam zijn of die zich niet goed in hun vel voelen, en nood hebben aan echte, fysieke warme contacten. De Verenigingspil is niet echt een medicijn,al zou je dat op het eerste zicht niet zeggen. Want het doosje (zie afbeelding) zou niet misstaan naast andere medicijnen in je medicijnkast. In het doosje van De Verenigingspil zit een bijsluiter met een stappenplan naar de gewenste vereniging. Want zoals experts hebben bewezen, werkt het verenigingsleven preventief en curatief tegen psychische problemen zoals depressies en eenzaamheid. Een doosje van De Verenigingspil kost 1 euro (inclusief btw, exclusief verzendingskosten) en kan je bestellen via www.deverenigingspil.be.
• Naast een oplossing is De Verenigingspil een handig instrument voor alle eerstelijnswerkers (huisartsen, apothekers, psychologen...) om mensen in eenzaamheid toe te leiden naar een vereniging.

Hoe werkt De Verenigingspil? De Verenigingspil wil de stap naar het verenigingsleven verkleinen.
Voor sommigen zal deze verenigingspil al voldoende suggestief zijn om zelf actie te ondernemen om toe te treden tot een van de vele verenigingen die Vlaanderen rijk is. Maar die stap is niet voor iedereen even gemakkelijk. Je bent dus niet alleen. Om die reden hebben we de verenigingspil ontwikkeld opdat je samen met je huisarts, je psycholoog, je maatschappelijk werker of andere relevante derde samen op zoek kan gaan naar de vereniging die bij jou past. Met De Verenigingspil kom je in enkele minuten in contact met de vereniging van jouw keuze. Hoe?
Stap1: Door de QR-code op de bijsluiter te scannen,of naar www.deverenigingspil.be te surfen.
Stap 2: Je komt dan op een website waar je de verschillende verenigingen kan terugvinden. Je kan thematisch zoeken, op basis van je postcode …
Stap 3: Je neemt contact op met de contactpersoon van de vereniging. Die zal je graag meer vertellen hoe je kan aansluiten en waar en wanneer je welkom bent.
« Terug