Non-profit technologiebarometer: de resultaten

Non profit technologiebarometer 2024.pngmaandag 29 april 2024

Om een grondig inzicht te krijgen in de stand van zaken van digitale transformatie binnen non-profitorganisaties, deden AP Hogeschool en Enter Digital een uitgebreide online enquête, gericht verspreid naar non-profitorganisaties in Vlaanderen. Nu communiceren ze hun resultaten, inzichten en adviezen in een onderzoeksrapport.

Digitale maturiteit bepaalt vaak de impact die wordt gerealiseerd

Het vermogen van een non-profit om haar missie te realiseren, hangt nauw samen met de integratie en effectiviteit van digitale technologieën.
In deze eerste editie van de Non-profit Technologiebarometer verkennen ze hoe Belgische non-profitorganisaties de stap zetten naar digitale maturiteit. Onze bevindingen tonen aan dat non-profits die proactief digitale hulpmiddelen inzetten, niet alleen hun operationele efficiëntie
verbeteren maar ook sterker staan in het realiseren van hun missiedoelstellingen.

Zij benutten technologie als strategisch middel om:

  • De efficiëntie van operationele processen te verbeteren
  • De dienstverlening te personaliseren en optimaliseren
  • De productiviteit van medewerkers te verhogen
  • Een gedegen gegevensbeheer en -beveiliging te waarborgen

Hoogtepunten

  1. Non-profits adopteren vooral bewezen technologieën zoals cloud computing, terwijl de adoptie van CRM / ERP en zeker meer geavanceerdere technologieën beperkt blijft.
  2. Digitale vooruitgang wordt vooral beperkt door implementatieproblemen, weerstand tegen verandering en budgettaire redenen.
  3. Bijna 80% van de organisaties heeft geen gedocumenteerde digitale strategie. Terwijl dit net een driver is in digitale transformatie.
  4. GDPR-compliance en databeveiliging worden serieus genomen maar er is nog veel werk aan de winkel op het gebied van datakwaliteit.
  5. Eenvoudige software wordt door een interne persoon geïmplementeerd, complexere implementaties worden eerder uitbesteed. Er is een algemene tevredenheid over de snelheid en kwaliteit van IT-dienstverleners, maar de prijs/kwaliteitverhouding kan beter.

Hier kan je de resultaten van de eerste Non-profit technologie barometer opvragen.

« Terug