Fundraisers Belgium zet de Belgische fondsenwerver in de spotlights

6 okt. 2023

winnaar award fondsenwerving van het jaar.png

Op 5 oktober vond in Gentbrugge voor het eerst de Dag van de Fondsenwerver plaats. Tijdens deze dag zetten ze het beroep in de schijnwerpers en brengen ze fondsenwervers samen voor kennisuitwisseling. Als kers op de taart ging Annelore Camps van Allez, Chantez! naar huis met de eerste award.

De 3 genomineerden voor de award ‘Fondsenwerving van het jaar’ kwamen elk met veel vuur hun case pitchen, waarna de stem van het publiek van de Dag van de Fondsenwerver de doorslag gaf. Naast Allez, Chantez werden ook Welzijnszorg en UZA Foundation genomineerd door de professionele jury. De award is een teken van erkenning voor de job van fondsenwervers vanuit de sector en collega-fondsenwervers.

Allez, Chantez stimuleert geefgezindheid bij zangliefhebbers

Winnaar Allez, Chantez is geen typisch goed doel of ngo. Toch tonen Allez, Chantez en oprichtster Annelore Camps geweldig aan hoe ze de geefgezindheid bij zangliefhebbers stimuleren en zo iedereen verder mee laten genieten van regelmatige gratis zangstondes. Elk jaar organiseren zij een fondsenwervingsactie richting hun verjaardag, om opnieuw tien gratis zangsessies te kunnen organiseren. De vakjury was enthousiast over het concept met de tijdlijn, de duidelijke keuze om een jaarlijks doel voorop te stellen én te communiceren, de transparantie van het verhaal errond en de sense of urgency in hun verhaal. Weinig socio-culturele organisaties zetten al ten volle in op fondsenwerving. De case van Allez, Chantez is dan ook een inspiratie. Ze werken met het principe van een spaarvarken tijdens zangstondes in combinatie met mogelijkheid om digitaal te geven en zo ook data te capteren.

Fondsenwervers inspireren (elkaar)
Tijdens deze dag bracht Fundraisers Belgium 120 fondsenwervers en dienstverleners voor fondsenwerving samen om bij te leren en te inspireren op vlak van fondsenwerving. In de voormiddag kwam Marc Michils (voorzitter Kom op tegen Kanker) aan het woord met zijn pleidooi ‘Voor solidariteit. Tegen vijandigheid’. Na de awarduitreiking konden de deelnemers in de namiddagsessies meevolgen over event fundraising, wetenschappelijk onderzoek over ethiek in straatfondsenwerving, middle donors, legatenwerving, ... Tot slot volgde voor het netwerkmoment nog een debat over ‘impact creëren met fondsenwerving’.

Bekijk hier het artikel. De aftermovie van het event kan je ook onderaan de pagina bekijken.

Tags: