OVED reageert op nieuwe maatregel van Demir over centraal examen voor alle energiedeskundigen

8 sep. 2023

Minister Demir kondigde op 31/08/2023 vijf maatregelen aan om de kwaliteit van EPC's te verhogen. Eén ervan is een centraal examen voor alle energiedeskundigen. OVED reageerde aan het kabinet en via de pers.

Vorige week keurde de Vlaamse regering een princiepsakkoord goed over vijf strenge controlemaatregelen voor energiedeskundigen. Die acties kwamen er als reactie op het dubbele aantal klachten over foutieve EPC’s in de eerste acht maanden van 2023 ten opzichte van heel het jaar voordien. Lees hier de maatregelen op de website van het VEKA

Dat kwalitatieve certificaten belangrijk zijn, zeker nu een certificaat niet langer een vergelijkingsmiddel is voor huurder of kopers, maar een beleidstool, kunnen we vanuit OVED vzw als sectorfederatie alleen maar beamen. En dat de 'rotte appels' eruit moeten, is vanzelfsprekend. 

Maar dat ‘de energiedeskundige’ keer op keer in een slecht daglicht wordt gesteld én dat we -zonder voorafgaandelijk overleg- op deze manier via de pers moeten vernemen dat élke deskundige opnieuw een centraal examen zal moeten afleggen, vinden we erg teleurstellend. En dit slechts voor die ‘enkelen die de kantjes ervan af lopen’ zoals minister Demir zelf verwoordde. Dit voelt voor ons als schieten in de voeten van haar eigen soldaten.

De cijfers zijn trouwens veel genuanceerder dan deze maatregel laat uitschijnen.

Het VEKA meldde zelf 63 gegronde klachten in 2022 op de meer dan 186.000 certificaten. Dus 0,03%. Zelfs als dit verdubbelt (wat de statistieken tot heden tonen voor 2023), spreken we nog over minder dan 0,1%. En bij willekeurige controles vorig jaar rapporteerde het VEKA dat maar liefst 99% van de certificaten correct opgesteld werden.

Lees het volledige artikel op de website van OVED, het Overlegplatform van Energiedeskundigen.

Tags: