Berichten over Belangenbehartiging

 1. news1
  15 jun. 2024

  Bouwunie voerde verkiezingsenquête uit onder haar leden.

  Wat blijkt? Bouwondernemers laten vooral hun slaap door te veel administratieve rompslomp, te veel regeltjes en een gebrek aan personeel.

  Zo weet Bouworde nog beter wat leeft bij bouwondernemers. Dat helpt hen om hun belangen nog beter te verdedigen.

  Lees meer over "Bouwunie voerde verkiezingsenquête uit onder haar leden."

 2. news1
  6 jun. 2024

  Energiedeskundigen trekken aan alarmbel rond EPC- en EPB- regels

  De regels voor EPC- en EPB-attesten zijn zo complex dat het onwerkbaar is. Met die boodschap trekt het Overlegplatform voor Energiedeskundigen (OVED) in een open brief aan de alarmbel. OVED vraagt aan de toekomstige beleidsmakers aandacht voor een grondige vereenvoudiging van de contraproductieve aspecten in de EPC en  EPB regelgeving.

  Lees meer over "Energiedeskundigen trekken aan alarmbel rond EPC- en EPB- regels"

 3. news1
  29 apr. 2024

  Architectenverenigingen lanceren samen Verkiezingsmemorandum

  NAV (Netwerk Architecten Vlaanderen), de Orde van Architecten en bva (Beroepsvereniging voor architecten) lanceerden samen hun actieplan. Van een beter vergunningsbeleid tot meer bescherming van de consument: NAV roept samen met alle andere Belgische architectenorganisaties in een actieplan op tot eerlijke, efficiënte en toekomstbestendige regelgeving voor onze sector.

  Lees meer over "Architectenverenigingen lanceren samen Verkiezingsmemorandum"

 4. news1
  18 apr. 2024

  CIB voelt verschillende politieke kopstukken in Vastgoedflitsen aan de tand over hun toekomstplannen rond wonen.

  Veel (jonge) kiezers vragen zich af of ze straks nog een woning vinden. Politieke partijen beseffen dit en spelen hier graag op in richting de verkiezingen. Waar willen zij naartoe met onze woningmarkt? De komende weken voelt CIB, vertegenwoordiger van de Vlaamse Vastgoedsector, de verschillende politieke kopstukken in Vastgoedflitsen aan de tand over hun toekomstplannen rond wonen.

  Lees meer over "CIB voelt verschillende politieke kopstukken in Vastgoedflitsen aan de tand over hun toekomstplannen rond wonen."

 5. news1
  15 feb. 2024

  CIB Vlaanderen maakte een overzicht van hun belangenbehartiging in 2023

  De belangen van de vastgoedsector door dik en dun verdedigen. Het is één van de belangrijke doelstellingen van CIB. Die belangenbehartiging draaide ook in 2023 op volle toeren. Voor de buitenwereld en hun leden is dit niet altijd even zichtbaar. Daarom geven ze een greep uit de voornaamste beleidstrajecten van het voorbije jaar. Zo maken ze onzichtbaar werk zichtbaar.

  Lees meer over "CIB Vlaanderen maakte een overzicht van hun belangenbehartiging in 2023"

 6. 29 jan. 2024

  Bouwunie pleit voor meer inzetten op duaal leren en evolueren naar superbouwscholen

  De bouwsector is zoals elk jaar jammer genoeg oververtegenwoordigd in de VDAB-lijst met knelpuntberoepen. “De bouw is en blijft een aantrekkelijke sector om in te werken. Je hebt werkzekerheid en je kan rekenen op heel wat extralegale voordelen en opleidingsmogelijkheden. Het is jammer dat niet meer mensen kiezen voor een job in de bouw. Want we hebben ze broodnodig”, reageert Bouwunie-topman Jean-Pierre Waeytens.  De bouworganisatie ziet verschillende mogelijke manieren om de instroom in de sector te verhogen. Kiezen voor een 100% duaal leren voor bouwopleidingen is een eerste belangrijke.

  Lees meer over "Bouwunie pleit voor meer inzetten op duaal leren en evolueren naar superbouwscholen"

 7. news1
  7 dec. 2023

  Pharma.be zet in op sterkere samenwerking met patiëntenorganisaties

  Als vertegenwoordiger van de innovatieve geneesmiddelensector in België wil pharma.be via kennisdeling, samenwerking en dialoog bijdragen aan een zo goed mogelijke gezondheidszorg voor de patiënten in België. Daar willen ze de patiënten zelf, via de patiëntenverenigingen, graag nauwer bij betrekken.

  Lees meer over "Pharma.be zet in op sterkere samenwerking met patiëntenorganisaties"

 8. news1
  13 nov. 2023

  AquaFlanders ontwikkelde samen met de VMM een Zelfscan Water

  Het gemiddelde waterverbruik per inwoner in Vlaanderen daalt. Dat is een goede zaak. Toch kunnen veel huishoudens met kleine en grotere ingrepen nog heel wat kraanwater, en geld, besparen. De zelfscan water helpt hen daarbij.

  Lees meer over "AquaFlanders ontwikkelde samen met de VMM een Zelfscan Water"

 9. news1
  30 sep. 2023

  NAV waarschuwt: 'Lage vergoeding voor stagiairs besmet de hele architectensector'

  Naar aanleiding van de verkiezingen van de Orde van Architecten komt er kritiek op de veel te lage lonen van stagiair-architecten. De Orde organiseert de twee jaar durende stages en legde de minimumlonen voor stagiairs vast, maar die bedragen werden nooit aangepast aan de welvaart waardoor jonge architecten zich te pletter moeten werken om rond te komen. Dat moet anders, vindt NAV, die de oorzaken aanwijst en drie oplossingen naar voor schuift. “Lage lonen voor stagiairs zijn het begin van een te lage verloning voor de hele sector”, zegt NAV-directeur Steven Lannoo.

  Lees meer over "NAV waarschuwt: 'Lage vergoeding voor stagiairs besmet de hele architectensector'"

 10. news1
  9 sep. 2023

  Drie grootste werkgeversfederaties uit de dienstenchequesector luiden de alarmbel

  5 euro extra niet morgen maar vandaag ... zonder actie van de regeringen dreigt de totale blokkering van de dienstenchequesector

  Lees meer over "Drie grootste werkgeversfederaties uit de dienstenchequesector luiden de alarmbel"

 11. news1
  8 sep. 2023

  OVED reageert op nieuwe maatregel van Demir over centraal examen voor alle energiedeskundigen

  Minister Demir kondigde op 31/08/2023 vijf maatregelen aan om de kwaliteit van EPC's te verhogen. Eén ervan is een centraal examen voor alle energiedeskundigen. OVED reageerde aan het kabinet en via de pers.

  Lees meer over "OVED reageert op nieuwe maatregel van Demir over centraal examen voor alle energiedeskundigen"

 12. news1
  10 jul. 2023

  Architecten op één lijn voor meer ondernemersvrijheid in wet Laruelle

  Dankzij de gezamenlijke inspanningen van NAV, de Orde van Architecten, UWA (L’Union Wallonne des Architectes) en de G30 is er een consensus bereikt over een hervorming van de wet Laruelle. De aangepaste wettekst ligt nu ter inzage van het publiek voor een evenredigheidsbeoordeling. We lichten toe wat er precies zou wijzigen in de wet Laruelle. En we tonen hoe die wijziging meer mogelijkheden biedt voor architecten.

  Lees meer over "Architecten op één lijn voor meer ondernemersvrijheid in wet Laruelle"