Berichten over Belangenbehartiging

 1. news1
  15 feb. 2024

  CIB Vlaanderen maakte een overzicht van hun belangenbehartiging in 2023

  De belangen van de vastgoedsector door dik en dun verdedigen. Het is één van de belangrijke doelstellingen van CIB. Die belangenbehartiging draaide ook in 2023 op volle toeren. Voor de buitenwereld en hun leden is dit niet altijd even zichtbaar. Daarom geven ze een greep uit de voornaamste beleidstrajecten van het voorbije jaar. Zo maken ze onzichtbaar werk zichtbaar.

  Lees meer over "CIB Vlaanderen maakte een overzicht van hun belangenbehartiging in 2023"

 2. 29 jan. 2024

  Bouwunie pleit voor meer inzetten op duaal leren en evolueren naar superbouwscholen

  De bouwsector is zoals elk jaar jammer genoeg oververtegenwoordigd in de VDAB-lijst met knelpuntberoepen. “De bouw is en blijft een aantrekkelijke sector om in te werken. Je hebt werkzekerheid en je kan rekenen op heel wat extralegale voordelen en opleidingsmogelijkheden. Het is jammer dat niet meer mensen kiezen voor een job in de bouw. Want we hebben ze broodnodig”, reageert Bouwunie-topman Jean-Pierre Waeytens.  De bouworganisatie ziet verschillende mogelijke manieren om de instroom in de sector te verhogen. Kiezen voor een 100% duaal leren voor bouwopleidingen is een eerste belangrijke.

  Lees meer over "Bouwunie pleit voor meer inzetten op duaal leren en evolueren naar superbouwscholen"

 3. news1
  7 dec. 2023

  Pharma.be zet in op sterkere samenwerking met patiëntenorganisaties

  Als vertegenwoordiger van de innovatieve geneesmiddelensector in België wil pharma.be via kennisdeling, samenwerking en dialoog bijdragen aan een zo goed mogelijke gezondheidszorg voor de patiënten in België. Daar willen ze de patiënten zelf, via de patiëntenverenigingen, graag nauwer bij betrekken.

  Lees meer over "Pharma.be zet in op sterkere samenwerking met patiëntenorganisaties"

 4. news1
  13 nov. 2023

  AquaFlanders ontwikkelde samen met de VMM een Zelfscan Water

  Het gemiddelde waterverbruik per inwoner in Vlaanderen daalt. Dat is een goede zaak. Toch kunnen veel huishoudens met kleine en grotere ingrepen nog heel wat kraanwater, en geld, besparen. De zelfscan water helpt hen daarbij.

  Lees meer over "AquaFlanders ontwikkelde samen met de VMM een Zelfscan Water"

 5. news1
  30 sep. 2023

  NAV waarschuwt: 'Lage vergoeding voor stagiairs besmet de hele architectensector'

  Naar aanleiding van de verkiezingen van de Orde van Architecten komt er kritiek op de veel te lage lonen van stagiair-architecten. De Orde organiseert de twee jaar durende stages en legde de minimumlonen voor stagiairs vast, maar die bedragen werden nooit aangepast aan de welvaart waardoor jonge architecten zich te pletter moeten werken om rond te komen. Dat moet anders, vindt NAV, die de oorzaken aanwijst en drie oplossingen naar voor schuift. “Lage lonen voor stagiairs zijn het begin van een te lage verloning voor de hele sector”, zegt NAV-directeur Steven Lannoo.

  Lees meer over "NAV waarschuwt: 'Lage vergoeding voor stagiairs besmet de hele architectensector'"

 6. news1
  9 sep. 2023

  Drie grootste werkgeversfederaties uit de dienstenchequesector luiden de alarmbel

  5 euro extra niet morgen maar vandaag ... zonder actie van de regeringen dreigt de totale blokkering van de dienstenchequesector

  Lees meer over "Drie grootste werkgeversfederaties uit de dienstenchequesector luiden de alarmbel"

 7. news1
  8 sep. 2023

  OVED reageert op nieuwe maatregel van Demir over centraal examen voor alle energiedeskundigen

  Minister Demir kondigde op 31/08/2023 vijf maatregelen aan om de kwaliteit van EPC's te verhogen. Eén ervan is een centraal examen voor alle energiedeskundigen. OVED reageerde aan het kabinet en via de pers.

  Lees meer over "OVED reageert op nieuwe maatregel van Demir over centraal examen voor alle energiedeskundigen"

 8. news1
  10 jul. 2023

  Architecten op één lijn voor meer ondernemersvrijheid in wet Laruelle

  Dankzij de gezamenlijke inspanningen van NAV, de Orde van Architecten, UWA (L’Union Wallonne des Architectes) en de G30 is er een consensus bereikt over een hervorming van de wet Laruelle. De aangepaste wettekst ligt nu ter inzage van het publiek voor een evenredigheidsbeoordeling. We lichten toe wat er precies zou wijzigen in de wet Laruelle. En we tonen hoe die wijziging meer mogelijkheden biedt voor architecten.

  Lees meer over "Architecten op één lijn voor meer ondernemersvrijheid in wet Laruelle"

 9. news1
  26 jun. 2023

  Herw!n lanceert memorandum '100.000 handen'

  Met de campagne "100.000 handen: dé formule voor een rechtvaardige klimaattransitie in Vlaanderen" presenteert HERW!N in haar memorandum voor de regionale, federale en Europese verkiezingen van 2024 de drie basisprincipes die essentieel zijn voor de toekomst van sociaal circulair ondernemers: sociaal, circulair en lokaal! Met 13 beleidsvoorstellen reikt HERW!N de hand aan beleidsmakers en alle maatschappelijke actoren om constructief samen te werken aan een ambitieus sociaal circulair beleid. Op de website 100000handen.be kan je alles lezen over het memorandum van HERW!N.

  Lees meer over "Herw!n lanceert memorandum '100.000 handen'"

 10. news1
  24 apr. 2023

  NAV ijvert voor uitgebreide verzekeringsplicht voor aannemers

  Naar aanleiding van het faillissement van bouwpromotor Sua Casa uit Roeselare laait het debat over de bescherming van consumenten in de bouw opnieuw op. ‘Door te werken met een architect, de verzekeringsplicht voor aannemers uit te breiden en een registratieplicht voor aannemers op te leggen, kunnen we heel wat bouwellende vermijden’, stelt Netwerk Architecten Vlaanderen (NAV).

  Lees meer over "NAV ijvert voor uitgebreide verzekeringsplicht voor aannemers"

 11. news1
  20 feb. 2023

  VBZV, Netwerk Verpleegkunde, en andere organisaties vragen leden Valentijnsbrief mee te versturen naar Minister Frank Vandenbroucke

  VBZV, de Vlaamse Beroepsvereniging van Zelfstandige Verpleegkundigen en enkele zusterorganisaties schreven een persbericht in de vorm van een Valentijnsbrief aan bevoegd minister Frank Vandenbroucke. Ze riepen hun leden op de brief ook te versturen naar de minister.

  Lees meer over "VBZV, Netwerk Verpleegkunde, en andere organisaties vragen leden Valentijnsbrief mee te versturen naar Minister Frank Vandenbroucke"

 12. news1
  16 feb. 2023

  Netwerk Lokaal Sportbeleid doet een oproep voor een Werkgroep Beleid

  Met de verkiezingen in 2024 en nadien de opmaak van de nieuwe meerjarenplannen in zicht wil Netwerk Lokaal Sportbeleid inspiratie bieden om een (nog) sterker lokaal sportbeleid op de beleidsagenda te plaatsen.

  Lees meer over "Netwerk Lokaal Sportbeleid doet een oproep voor een Werkgroep Beleid"