Prebes en Nelectra werken samen voor meer veiligheid in de elektrosector

14 nov. 2023

Prebes en Nelectra slaan de handen in elkaar voor meer veiligheid en welzijn op het werk. Welzijn op het werk is in alle sectoren belangrijk, maar in elke sector is de risicoprofilering anders. Daarom werkt Prebes samen met verschillende sectororganisaties. Wat maakt de elektrosector zo bijzonder? Viviane Camphyn, gedelegeerd bestuurder van Nelectra ging in gesprek met onze nationale voorzitter François Colin.

Een bijzondere sector

De elektrotechnische sector is een bijzondere sector. In sommige gevallen moet er bijvoorbeeld onder spanning gewerkt worden en liggen de risico’s heel hoog, terwijl de meer administratieve profielen met heel andere risico’s geconfronteerd worden.

Daarenboven zien we in de elektrotechnische sector heel veel kleine bedrijven, kmo’s en zelfs eenmanszaken. In veel gevallen is de tussenkomst van een preventieadviseur dus niet wettelijk verplicht en is het de bedrijfsleider die deze rol op zich moet nemen. Dat vergt natuurlijk extra werk, administratie en verantwoordelijkheid.

Maar ook wanneer er wel een preventieadviseur aangesteld is, kan die doorgaans niet op alle verschillende werven tegelijk aanwezig zijn. Het is dus van belang dat iedere schakel in het bedrijf welzijn promoot.

Nieuwe uitdagingen

De laatste jaren duiken in de sector ook heel wat nieuwe uitdagingen op inzake veiligheid, zoals de PV-markt en werken op hoogte, maar ook de opkomst van elektrische voertuigen, waarbij bijvoorbeeld heel wat discussie bestaat over de veiligheid in parkeergarages. 

Samen sterk

Nelectra draagt veiligheid hoog in het vaandel. Naast de diverse instrumenten en initiatieven die ze daarvoor aanbieden zoals risicoanalyses en veiligheidsinstructiefiches gaan ze in dit kader nu dus ook een samenwerking aan met Prebes. Want samen kunnen we meer ongevallen vermijden.

Lees het volledige artikel.

Tags: