Bouwsector lanceert campagne Paint Panter: leerlingen schilder-decorateur gezocht

8 jun. 2023

paintpanter.be.png

De opleiding schilder-decorateur is steeds minder populair bij jongeren. Telde de opleiding (alle onderwijsvormen) in het schooljaar 2017-2018 nog 1.524 leerlingen, dan viel dat aantal in schooljaar 2021-2022 terug naar 1.311. Een daling met 14%. Nochtans is de instroom van leerlingen broodnodig, het beroep van schilder-decorateur staat al langer op het lijstje van knelpuntberoepen. Om jongeren warm te maken voor de opleiding, lanceren bouworganisaties Bouwunie en Embuild, het sectorfonds Constructiv en De Bouw Kijkt Verder de campagne ‘Paint Panter’.

Op sociale media tonen influencers Daniël Maeriën, Anneleen Debaveye en Tommy De Cooman jongeren hoe veelzijdig en creatief de sector is. “Maar ook hoe innovatief”, benadrukken de initiatiefnemers. “Ook in de schilderswereld deden innovatie en digitalisering hun intrede. Het werken met apps of VR-brillen is al lang geen uitzondering meer”. De website www.paintpanter.be biedt geïnteresseerden een overzicht van alle opleidingen tot schilder-decorateur.

De naam ‘Paint Panter’ was snel gekozen. De panter is één van de koningen van het dierenrijk. En dat zie je. Zijn trotse houding en scherpe blik verraden het karakter van een echte doorzetter. De prachtige vacht van de panter toont een boeiend patroon van speelse vlekjes. Nog kleuriger wordt het als je een Paint Panter bent. Dan ga je met plezier aan de slag met verf en kleur en tover je elke ruimte om in een plek waar mensen zich thuis voelen. “En dat doen schilder-decorateurs. Ze zetten wensen en dromen van klanten met hun vakmanschap en technische kennis om in realiteit”. Omdat het tekort aan schilder-decorateurs nijpend is, verzekeren jongeren zich na hun opleiding meteen van werk. 

Influencers
Om jongeren te bereiken, werken de initiatiefnemers met influencers Daniël Maeriën, Anneleen Debaveye en Tommy De Cooman. Zij posten filmpjes die een duidelijk en realistisch beeld van de opleiding en van het beroep schetsen. Zo draait Daniël Mariën zelf mee op een project en toont hij zijn volgers hoe je een ruimte kan omtoveren. Anneleen Debaveye maakt duidelijk dat het beroep meer is dan verven alleen. Als schilder-decorateur verdiep je je ook in vloerbekleding, wandbekleding of raamdecoratie. Tommy De Cooman draait zijn opnames in het VTI van Roeselare. Hij laat zien hoe het er in een opleiding aan toe gaat en met welke innovatieve technieken zoals VR-brillen je allemaal kan werken. De filmpjes zijn te zien op www.paintpanter.be. 

Tags: