Over Bestuurder: lust of last voor de verenigingsprofessional? met case ie-net (Masterclass)

Bestuurder: lust of last voor de verenigingsprofessional? met case ie-net (Masterclass)

Als verenigingsprofessional kom je direct of indirect in contact met het bestuur. In theorie vormt het bestuur een goed geoliede tandem met het team van professionals waarbij iedereen duidelijk afgelijnde taken heeft. In de praktijk zie je dat er soms wel andere spanningsvelden ontstaan. Daarom niet noodzakelijk altijd negatief: in sommige gevallen dwingen beperkingen van de organisatie bestuurders ertoe om executief/uitvoerend te zijn – met andere woorden dat zij zelf een deel of soms zelfs heel veel werk op zich nemen. In ander gevallen zijn bestuurders zo betrokken en gemotiveerd dat zij graag bepaalde taken op zich nemen. Dat ze daarmee soms voor de voeten van professionals lopen is wellicht een marginaal neveneffect.

Hoe dan ook, het is zeker nuttig om als verenigingsprofessional sterk in je schoenen te staan in de relatie tot bestuurders. Deze masterclass wil dan ook de nodige handvaten geven om dit te bewaken en concreet vorm te geven. Het gaat niet alleen over weten waar bestuurders mee bezig zijn (of zouden moeten zijn), maar ook over het zinvol kunnen inzetten van hun kennis en energie voor de organisatie. Hoe je dat doet is de kern van deze online inspiratiesessie, inclusief concrete case door ie-net, de ingenieursvereniging.

Zaken die aan bod komen zijn bijvoorbeeld:

  • Hoe kunnen we zorgen dat bestuurders ‘ontzorgd’ worden van zaken waar ze eigenlijk liever niet mee bezig zijn?
  • Hoe optimaliseren we de inzet van bestuurders – op welke manier kunnen we hun vrijwilligheid niet alleen omturnen tot een grotere betrokkenheid, maar er ook voor zorgen dat ze er persoonlijke voldoening uit halen?
  • Hoe maken we van onze bestuurders echte Ambassadeurs van de vereniging zonder dat ze dat eigenlijk zelf beseffen?
  • Lees ook hier meer over de nieuwe rol van de bestuurder 3.0

Doelgroep: verenigingsprofessionals die te maken hebben met bestuurders, maar ook executieve bestuurders.

Docent is Marc Mestdagh, verenigings- en communityexpert en actief bezielend bestuurder van BSAE. De inzichten en modellen van Marc zijn reeds jarenlang een unieke en steeds vernieuwende bron van inspiratie voor professionals binnen ledenorganisaties en communities in België. Hij adviseert heel regelmatig teams en besturen over de uitdagingen van hun samenwerking. Zie alvast enkele inzichten op www.marcmestdagh.be/bestuurder.

Nieuw is dat een gastspreker een case komt toelichten zodat de theoretische concepten nog duidelijker en tastbaarder vertaald kunnen worden. Wat op zich dan weer ten goede komt aan de interactie met de deelnemers – een essentieel onderdeel van de masterclasses in kleine groep.

Nancy Vercammen is algemeen directeur van ie-net sinds 2014:

Zij onderstreept het belang van het duidelijk maken van de taken van het bestuursorgaan van aan de start. “Trek een streep tussen het strategische en puur operationele werk. Probeer voor je bestuursorgaan een opleidingsprogramma te voorzien over wat de rol is van een bestuurder. Veel mensen weten niet goed wat van hen verwacht wordt. Zorg dat ze zich bewust zijn van hun verantwoordelijkheden. Het draait ook rond netwerken en plezier, maar ook op de verantwoordelijkheden moeten ze gewezen worden.”

Al meer weten over hoe Nancy de interactie met haar bestuur ziet? Lees het interview “Als professional binnen een ledenorganisatie werk je steeds op twee snelheden, en dat maakt het niet altijd makkelijk.”

Praktisch

Wanneer? 20 april 2023, 09u30 tot 12u30

Waar? ie-net, Desguinlei 214, 2018 Antwerpen

Prijzen?

Dit is iets voor mij! Ik doe mee en schrijf me nu in:

  • 300 euro
  • 225  euro voor leden BSAE en collega's

Prijzen excl. BTW.

Deze opleiding telt mee voor 3 punten voor de CAP-certificatie. Een verenigingsprofessional die 12 punten per jaar behaalt mag zich Certified Association Professional noemen.

Aanmelden

Sorry, de aanmeldperiode is voorbij.

Prijzen

Prijzen exclusief 21% btw.

De algemene voorwaarden voor bijeenkomsten van BSAE zijn van toepassing. 

Problemen om te registreren? Mail josefien@bsae.be.